Morwa biała – herbatka typu fit

Morwa biała to składnik wielu herbat typu fit oraz popularny składnik spalaczy tłuszczów. Morwa biała jest drzewem z gatunku liściastych, pochodzi z Chin, a do Europy trafiła w XIX wieku. Drzewo morwy daje duże ilości owoców, które w Polsce wykorzystywane są na różnego rodzaju przetwory.

Jej podstawową właściwością jest utrzymanie równowagi metabolizmu węglowodanowego w organizmie. Dzieje się tak dzięki substancjom aktywnym znajdującym się w liściach, które hamują rozkład węglowodanów złożonych (np. skrobii) do cukrów prostych (glukozy), które wchłaniają się do krwi. Jest to o tyle istotne, że spożywana skrobia (znajdująca się w ziemniakach, makaronach, czy wielu produktach zbożowych) nie powoduje nagłego wzrostu stężenia cukru we krwi, co prowadzi do obniżenia poposiłkowej hipoglikemii. Zmniejszenie stężenia glukozy we krwi ogranicza, a nawet zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Dzięki temu działaniu morwa znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy, ale także wspomaga osoby, którym zależy na utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Leave a comment